Son dönemde kestane severlerin dikkat etmesi gereken Çin kestanesi, hayvan yemi olarak kullanılmakta ve insan tüketimi için uygun olmayan bir ürün olarak bilinmekte. Çin kestanesinin bilinçsiz şekilde tüketimi ise Sağlık için geri dönülemez zararlar veriyor. Peki Çin kestanesi nasıl ayırt edilir?Önceki günlerde zabıtalar sıkı denetimlerin ardından Çin'den ithal edilen ve aslında hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirmişti. Çin kestanesinin insan tarafından tüketildiğinde vücuda büyük zararlar verdiği biliniyor.İnsan sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere neden olan Çin kestanelerinden uzak durmak gerekmekte. Fakat Çin kestaneleri ile tüketime uygun olarak bilinen kestaneler birbirine çokça benziyor.Çin kestanesi, bilimsel ismiyle Aesculus hippocastanum olarak ifade ediliyor. Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçası olarak anılan bu kestane, Türkiye'nin farklı bölgelerinde de çokça bulunuyor. Söz konusu bitki, boyutunun büyüklüğü ve tohumları ile de dikkat çekiyor.Olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelen bu besinler, çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilmekte.Çin kestanesi meyvelerinde hemaglutinin isimli madde bulunmakta ve bu madde insan sağlığı üzerinde toksik etkiler yaratabiliyor.Hemaglutinin kırmızı kan hücrelerinin birbirine yapışmasına neden olan Çin kestaneleri, ayrıca kanın pıhtılaşma sürecini de zorlaştırıyor.Böyle durumlarda, kanamadan baş dönmesine, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi çeşitli belirtiler meydana gelebiliyor.Kesinlik çiğ olarak kesinlikle tüketilmemesi gereken bu kestaneler, pişirildiğinde toksik etkilerinden arınıyor. Çin kestaneleri bu sebeple en az 20-30 dakika boyunca kaynatılmasının ardından tüketilmelidir.Yerli kestanelere kıyasla daha uygun fiyattan satışa sunulan bu ürünleri ayırt etmek için fiyat kıstası kullanılabilmektedir. Yerli kestanelerin kilosu 200 TL'den başlamaktadır. Çin kestaneleri ise 70-100 TL arasında satışa sunulmaktadır.Çin kestanelerini ayırt etmenin bir başka yolu da kestanenin kokusudur. Çin kestaneleri, yerli kestanelere oranla daha kötü bir kokuya sahip besinlerdir.Ayrıca düz ya da düzensiz şekilli olan kestaneler, henüz tam olgunlaşmamış olan kestaneler olarak bilinmektedir. Bu tür kestanelerin tüketilmesi de önerilmemektedir.Bunun yanı sıra kabuğu sertleşen kestane de, olgunlaşma sürecini henüz tamamlamıştır. Yumuşak veya çatlak görünen kabuklara sahip olanlar da alınmamalıdır. Kısaca olgunlaşmamış kestaneler tüketilmemeli ve tüketmekten kaçınılmalıdır.
Sağlık
24 Aralık 2023 - 22:52
Hayvan Yemi Olarak Satılan Çin Kestanesine Dikkat
Son dönemde kestane severlerin dikkat etmesi gereken Çin kestanesi, hayvan yemi olarak kullanılmakta ve insan tüketimi için uygun olmayan bir ürün olarak bilinmekte. Çin kestanesinin bilinçsiz şekilde tüketimi ise sağlık için geri dönülemez zararlar veriyor. Peki Çin kestanesi nasıl ayırt edilir?
Sağlık
24 Aralık 2023 - 22:52
İlginizi Çekebilir